OMGEVING

Boerderij en gastenverblijf grenzen aan het stroomgebied van de rivier de Dommel. Deze rivier meandert vanuit België via Sint-Oedenrode naar de Maas bij Den Bosch. Het rivierdal kenmerkt zich door laag gelegen beemden aan weerszijden van de rivier, de Dommelbeemden. Grote delen van het Dommeldal zijn dan ook in het bezit van Staatsbosbeheer en Brabants Landschap en aangewezen als natuurreservaat. Behalve koeien, schapen en paarden kunnen in de dommelbeemden reeën, dassen, vossen en zelfs stoere waterbuffels  en bevers gespot worden.
Een ander opvallend fenomeen in deze omgeving zijn de hoge rivierduinen bij Vressel. De rivier botst hier tegen een vijf meter hoge stootoever, welke is ontstaan in de vroege ijstijd.

dommeldal
Prachtige natuurgebieden in onze directe omgeving zijn het Vressels bos met o.a. de Hazenputten, de Moerkuilen en Mosbulten. Op zo’n 500 meter van ons gastenverblijf heb je, gelegen tegen het Vressels bos, Natuurpoort De Vresselse Hut. Brabant kent diverse Natuurpoorten. Zij zijn te herkennen aan een 4 meter hoge sleutel. Zij zijn onderdeel van fiets- en wandelroutenetwerken en daardoor ideale startpunten om de Brabantse natuur te ontdekken.

Sint-Oedenrode ligt aan de rand van Nationaal Landschap Het Groene Woud, een 35000 ha groot gebied in de stedendriehoek Eindhoven, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch met veel natuur, bos en heide, mooie dorpen, historische bezienswaardigheden en een typisch populierenlandschap. Enkele bekende natuurgebieden in deze driehoek zijn de Scheeken en de Mortelen met hun edelherten en wat verder weg de Campina en de Loonsche en Drunense Duinen.

Door de vele natuurgebieden in onze directe omgeving leent het zich uitstekend om eens fijn te gaan wandelen en/of te fietsen. Een leuk initiatief is sinds kort een fietsroute langs toponiemenbankjes (toponiem = oude veldnaam) waarbij men middels verhaaltjes en filmpjes geïnformeerd wordt over de rijke historie van Sint-Oedenrode.

Uiteraard is het ook heerlijk toeven in onze tuin van ca 5000 m2 met o.a. boomgaard, kikkerpoel, moestuin, grote siertuin en diverse waterpartijen. Vogels, zoals roodborstje, lijster, merel, winterkoninkje, koolmees, pimpelmees, reiger, specht, ijsvogeltje, kwikstaartje en vlaamse gaai zijn regelmatige gasten.

 

siertuin

vogel met prooi

tuin achter
vogelnestje met 2 kuikens