OMGEVING

Boerderij en gastenverblijf grenzen aan het stroomgebied van de rivier de Dommel. Deze rivier meandert vanuit België via Sint-Oedenrode naar de Maas bij Den Bosch. Het rivierdal kenmerkt zich door laag gelegen beemden aan weerszijden van de rivier, de Dommelbeemden. Grote delen van het Dommeldal zijn dan ook in het bezit van Staatsbosbeheer en Brabants Landschap en aangewezen als natuurreservaat. Behalve koeien, schapen en paarden kunnen in de dommelbeemden zelfs stoere waterbuffels gespot worden.
Een ander opvallend fenomeen in deze omgeving zijn de hoge rivierduinen bij Vressel. De rivier botst hier tegen een vijf meter hoge stootoever, welke is ontstaan in de vroege ijstijd.

Prachtige natuurgebieden in onze directe omgeving zijn het Vressels bos met o.a. de Hazenputten, de Moerkuilen en Mosbulten. Op zo’n 500 meter van ons B&B heb je, gelegen tegen het Vressels bos, Natuurpoort De Vresselse Hut. Brabant kent diverse Natuurpoorten. Zij zijn te herkennen aan een 4 meter hoge sleutel. Zij zijn onderdeel van fiets- en wandelroutenetwerken en daardoor ideale startpunten om de Brabantse natuur te ontdekken.

Sint-Oedenrode ligt aan de rand van Nationaal Landschap Het Groene Woud, een 35000 ha groot gebied in de stedendriehoek Eindhoven, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch met veel natuur, bos en heide, mooie dorpen, historische bezienswaardigheden en een typisch populierenlandschap. Enkele bekende natuurgebieden in deze driehoek zijn de Campina, de Mortelen en de Loonsche en Drunense Duinen.

Door zijn vele natuurgebieden in de directe omgeving van B&B ’t Nagtegaeltje leent het zich uitstekend om eens fijn te gaan wandelen en/of te fietsen. Een leuk initiatief is sinds kort een fietsroute langs toponiemenbankjes (toponiem = oude veldnaam) waarbij men middels verhaaltjes en filmpjes geïnformeerd wordt over de rijke historie van Sint-Oedenrode. 

dommeldal